Kuroi KENSHIN
KUROI KENSHIN
HTTP://FARANYMBOBOIBOY.BLOGSPOT.COM
posted by Fara_nym | Hyoukurona Tuesday, 1 January 2013 @12:00 am 0 comments
Tutorial: hide spoil gedget
Assalamualaikum! *peace upoon to you!*



      Selamat Tahun Baru korang!Happy New Year 2013!Ok lah kalau korang nak tau selama 4 hari iaitu 28,29,30,31 December 2012 Fara tak post langsung sebab Target Fara pada 2012 adalah Fara dah ada 100 post! Post Fara yang ke seratus pada tahun 2012 adalah pada 27 December 2012 yang bertajuk "Vid Tutorial:Cara tukarkan template designer kepada blogskin"..

Ok lah korang! Post Fara yang pertama bagi 2013 (post yang ke 101 dalam blog ni)ialah Tutorial Hide spoil!Hahahaha..lawak kan?ok lah korang! jom kita buat! sebelum tu korang nak tau hide spoil gadget tu cam mana?ok korang tekan button "My FriendS!" & "My favorite Cartoon" dua kali!




dah tekan?ok bukak tutup bukak tutup kan?Nak tak buat? kalau nak jom kita mula
(kalau tak nak shuh! pergi main jauh-jauh! "just jokking! jangan la marah!")

1.Dashboard-->layout--> Add gadget -->Html java/script

2.Copy code kat bawah ni and paste kat html java script korang!
<center><div id="spoiler"><div><input value="Nama button" style="width:88px ;font-size:12px;background-image: url(URL BACKGROUND UNTUK BUTTON);-moz-border-radius: 10px; border-radius: 10px;margin:13px;padding:0px;border-style: 2px solid #ff9fcc;" type="button" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display != &#39;&#39;) { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display = &#39;&#39;; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;hide&#39;].style.display = &#39;none&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Hide Spoiler!&#39;; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display = &#39;none&#39;; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;hide&#39;].style.display = &#39;&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Show Spoiler!&#39;; }" />
<div id="show" style="display: none; background-color:transparent; background-repeat:repeat; margin: 0px;border-width:0px; padding:3px; width:90%">
<center><center>Ayat/url/image/kod widget anda di sini</center></center></div></div></div></center>
*merah untuk nama button hide spoil -contoh "My friendS"
*oren untuk background button tu! fara tak letak background..ikut korang lah nak letak ke tak nak! kalau tak nak tinggalkan je!
*hijau untuk code apa2 widget korang contoh : chatbox,gambar,description or anything yang korang nak lah!

ok kalau dah siap tekan save then tgk lah! kalau tak jadi maybe korang salah buat kot~
Fara ada banyak lagi tutorial ! Kalau nak buat apa-apa pergilah kat tutorial Fara ok? Bye!
Assalamualaikum!

Labels:


FARANYM | HYOUKURONA 2017